Ilmailulääkärin vinkit lentomatkalle

pallo

Hyvä ja terve olo on tärkeä osa onnistunutta matkaa. Finnairin johtava ilmailulääkäri Olavi Hämäläinen antaa vinkkejä, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon.

1. Kartoita kohteen erityispiirteet hyvissä ajoin. Etenkin kaukomaille matkustettaessa on hyvä ottaa huomioon paikalliset terveysriskit, rokotustarve tai mahdollinen estolääkitys. Nämä tiedot löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kokoamasta matkailijan terveysoppaasta.

2. Ota matkavakuutus. Itse en lähtisi matkaan ilman kunnollista vakuutusta, joka korvaa matkan aikana sattuneen sairastumisen tai loukkaantumisen aiheuttamat hoitokulut sekä kotiinkuljetuksen.

3. Olenko lentokunnossa? Mikäli olet epävarma siitä, voitko oman terveystilanteesi takia lentää tai haluat asiantuntijan mielipiteen, kannattaa olla ensisijaisesti yhteydessä omaan lääkäriin.

Akuuttien tai kroonisten sairauksien aiheuttamat rajoitukset on hyvä selvittää etukäteen. Näihin kuuluvat äskettäin tapahtuneet sydäninfarktit, aivoverenkiertohäiriöt, leikkaukset sekä tarttuvat taudit. Lentäminen voi olla riski sydän- tai keuhkosairauksia potevalle. Mikäli on joskus sairastanut laskimoveritulpan, kannattaa kysyä lääkäriltä tarvitaanko lääkitystä lentomatkan ajaksi.

Finnairin nettisivuilta www.finnair.fi > Matkustusinfo > Erityispalvelut löytyy runsaasti lisätietoja lapsiperheille, liikuntarajoitteisille henkilöille sekä yksin matkustavista lapsista. Matkatoimistojen ja Finnairin myyntipalveluiden kautta saa lippua ostettaessa tiedon mahdollisesti tarvittavista erityisjärjestelyistä.

4. Pakkaa aina lääkkeet käsimatkatavaraan. Lääkkeitä saattaa tarvita lennon aikana ja matkalaukku voi saapua kohteeseen myöhemmällä lennolla. Lähtö- ja saapumismaassa tulli ja turvatarkastus saattavat suhtautua kovinkin tarkasti lääkepakkauksiin. Tästä syystä lääkkeet kannattaa säilyttää alkuperäispakkauksissa ja reseptit on hyvä ottaa mukaan. Omalta lääkäriltä voi myös pyytää englanninkielisen todistuksen, varsinkin jos käyttää neuloja ja ruiskuja.

5. Kovassa nuhassa tai korvatulehduksessa lentäminen on aina riski. Mikäli olet kovin flunssainen, mutta et voi siirtää matkaa, kannattaa varata limakalvon turvotusta vähentävää lääkettä sekä särkylääkkeitä matkalle. Korvaoireita voi lievittää apteekista saatavilla nuhasuihkeella tai nuhatipoilla, jotka laitetaan selin makuulla niin syvälle nenään, että ne tuntuvat valuvan nieluun saakka. Tällöin nuhatippanestettä valuu myös korvatorveen, mikä auttaa sitä pysymään auki.

Ulkoilman ja keskikorvan paine-eroa laskeutumisvaiheessa voi tasata myös purukumia puremalla. Hyvä konsti on puhaltaa korviin ilmaa, pitäen samalla nenästä kiinni ja suun suljettuna. Korvien peittäminen muovimukeilla ei sen sijaan tuo helpotusta, vaan kikka on urbaani legenda.

6. Jumppaa lennon aikana. Jaloittelu ja jumppaaminen ei ole lainkaan hassua, vaan varmistaa hyvinvointisi. Nouse käytävälle kävelemään varsinkin pitkillä lennoilla.

Tee omalla istuimella pieniä jumppaliikkeitä. Pyörittele käsiä nyrkissä ja auki, paina jalkaterät lattiaan ja nosta ylös. Paina kämmenet istuinta vasten ja nosta polvia vuoronperään leukaa kohti. Riiputa jalkaterää ilmassa nostaen käsillä reittä. Kierrä leukaa olkapäältä toiselle. Nosta olkapäitä ylös ja laske ne rennosti alas. Köyristä selkää, vie kämmenet reisiä ja sääriä pitkin nilkkoihin, oikaise selkä hitaasti. Jännitä pakaralihaksia ja rentouta ne.

7. Suosittelen lentosukkien käyttämistä. Erityisesti pidemmillä lennoilla lentosukat ovat tärkeät, sillä ne vähentävät merkittävästi turvotusta ja laskimoveritulpan riskiä.

8. Juo runsaasti vettä. Matkustamon ilma on sangen kuivaa. Lentomatkan aikana kannattaa juoda vähintään desilitra tunnissa yli normaalitarpeen. Alkoholijuomia, kahvia ja teetä kannattaa välttää niiden nestettä poistavan vaikutuksen vuoksi. En myöskään suosittele hiilihappopitoisia juomia, ilmavaivojen välttämiseksi.

9. Kerro henkilökunnalle, mikäli voit huonosti. Kaikilla miehistöjemme jäsenillä on ensiapukoulutus. Koneessa on ensiapuvälineitä monenlaisiin tilanteisiin. Saatavilla on särkylääkkeitä, nuhatippoja, ripulilääkettä, sidostarpeita ja happea ensiapua vaativiin tilanteisiin. Kaikilla lennoillamme on myös lääkärin käyttöön tarkoitettuja lääkkeitä ja varusteita. Kaukoliikenteen koneissa on lisäksi defibrillaattori sydämen rytmihäiriöiden hoitoon.

Vakavan sairastumisen sattuessa millä tahansa Finnairin lennolla voi miehistö tarvittaessa ottaa satelliittipuhelimella yhteyden globaaliin lääkäripalveluun, joka antaa ohjeita ja arvioi tarpeen mahdolliseen välilaskuun.

Olet hyvissä käsissä!

Olavi HämäläinenOlavi Hämäläinen

Finnairin johtava ilmailulääkäri

Lisätietoja: www.finnair.fi > Matkustusinfo > Ennen lentoa > Ilmailulääkäri