10 matkalaukkuvinkkiä

Voinko itse vaikuttaa matkalaukkuni matkaan? Viime aikoina ovat matkatavarat olleet otsikoissa. Normaalitilanteessa Finnairin kuljettamista laukuista kulkee samaa matkaa asiakkaamme kanssa siten, että 99,7 prosenttia löytää toisensa, vaikka joskus hieman viivettä olisikin.

Matkatavaran puuttuminen tai rikkoutuminen on useimmiten lentoyhtiön ja lentoaseman järjestelmien aiheuttama ongelma, mutta kukin matkalle lähtijä voi itse vaikuttaa ongelman syntymiseen tai kestoon paneutumalla laukun valintaan ja pakkaamisen. Tässä Finnairin matkalaukkuasiantuntijan Kari Kaijasen vinkit.

  1. Valitse matkan tarkoitusta varten oikeanlainen ja kokoinen laukku. Liian pieni laukku on kuljetuksessa kuin nakki keitinvedessä, jolloin se helposti halkeaa tai napsahtaa auki. Liian suuressa taas vaatteet seilaavat kuin Mikki Hiiri merihädässä ja rypistyvät ennen käyttöä.
  2. Halpa ei ole hyvä. Laukkuun kannattaa hieman panostaa. Edulliset laukut on tehty materiaaleista, jotka eivät kestä esimerkiksi suuria lämpötilan vaihteluita. Niissä on myös usein turhia ulokkeita. Hyvän laukun integroidut kahvat ja pyörät eivät mene rikki tai tartu hihnastossa kiinni niin helposti kuin edullisen mallin ulkonevat osat. Laatu maksaa itsensä takaisin käyttökerroissa.
  3. Muista nimilappu. Laukussa on oltava nimilappu sekä ulko- että sisäpuolella, mieluummin useampi.
  4. Poista laukusta vanhat vanhat matkatavaratagit ja viivakooditarrat. Automaattilukijat matkatavaralajittelussa lukevat myös vanhoja viivakoodeja, jolloin laukun matka voi mutkistua.
  5. Merkitse laukkusi siten, että se erottuu muista. Yli puolet laukuista on perässä vedettäviä vetoketjullisia laukkuja ja niistä yli puolet mustia. Kiinnitä laukkuun jotain, jonka avulla se helposti erottuu muista samanlaisista. Päivittäin joku ottaa väärän laukun luullen sitä omakseen.
  6. Pakkaa ristiin. Jos matkalla on kaksi henkeä ja kaksi laukkua, kannattaa tavarat jakaa puoliksi kumpaankin laukkuun. Näin toisen laukun puuttuessa molemmilla on ainakin osa tavaroista heti käytössään.
  7. Yhden vuorokauden tarpeet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin. Yli 90 prosenttia kadonneista laukuista kun löytää omistajansa yhden vuorokauden sisällä.
  8. Pakkaa lääkkeet, arvotavarat, herkästi pilaantuvat ja särkyvät tavarat aina käsimatkatavaroihin. Matkalaukkuun pakattuina niitä ei ongelmatilanteessa korvaa kukaan.
  9. Laita matkakuvauksesi laukun sisään. Tulosta matkavarauksesta ylimääräinen kopio ja laita se päällimmäiseksi laukun sisälle. Jos laukusta katoavat kaikki ulkoiset tunnisteet, laukku on avattava tunnistusta varten. Matkakuvauksesta näkee heti missä laukkua kaivataan, eikä sisältöä tarvitse penkoa tunnistamisen takia. Väärille teille laukku löytää tällöin nopeammin perille.
  10. Sulje laukku huolellisesti. Vetoketjullisen laukun vetoketjujen päät kannattaa sitoa yhteen esimerkiksi nippusiteellä. Sido kassimallisen laukun kahvat yhteen. Lukollisen laukun ympärille voi laittaa hihnan. Kannattaa kuitenkin miettiä, onko syytä sulkea lukko siten, että se joudutaan ääritapauksessa murtamaan, esimerkiksi läpivalaisussa näkyvien tai epäiltyjen kiellettyjen aineiden vuoksi. Suosittelen, että varmista mutta älä lukitse.

Matka(laukku)terveisin
Kari ”Bagman” Kaijanen

Ps. Lisävinkki: Ota valokuva laukustasi matkapuhelimellasi tai kamerallasi. Jos laukkusi ei saavukaan perille, voit näyttää kuvaa virkailijalle ja etsintä kohdistuu varmasti oikean tyyppiseen laukkuun.