Sähköpyörätuoli ja minä – valmiina kiertämään maailman

Sähköpyörätuoli ja minä – valmiina kiertämään maailman

Sähköpyörätuolini hajosi heti ensimmäisellä lennollani noin viisitoista vuotta sitten. Se saapui liikkumattomana määränpäähän ja alahuuli väpättäen jouduin vieraassa maassa tilanteeseen, jossa täytyy tietää mitä tapahtuu kun liikuntakyky viedään. Tuon lennon jälkeen olen noussut sähköpyörätuolini kanssa ilmaan jo useita kymmeniä kertoja, aina hyvällä menestyksellä. Nyt ajateltuna vaikea alku oli hyvä juttu, sillä opin kerralla tärpit onnistuneeseen esteettömään matkaan: Hyvän ennakkovalmistautumisen ja toisaalta luovan selviytymisen merkitykset.

Sähköpyörätuoli, ”sähkäri”, on kroppani jatke. Se antaa minun tehdä jokapäiväiseen elämään kuuluvia asioita mahdollisimman itsenäisesti. Sen avulla minä liikun, teen töitä ja kierrän tätä maailmaa. Matkojani suunnitellessa otan aina huomioon meidät molemmat. Mietin, mitä minä juuri tällä lomalla haluan kokea ja nähdä ja toisaalta millainen kohde on sähkärilleni hyvä. Pyrin mahdollisuuksien mukaan valitsemaan kohteen aina myös sen mukaan, että sinne pääsee suoralla lennolla. Näin teen lentomatkasta helpomman meille molemmille. Sähkärini, niin kuin muutkin liikkumisen apuvälineet, kulkevat lennolla maksutta. Sähkäri menee ruumaan, minä matkustamon normaalille istuimelle lentokentän avustajien avustamana. Ennen matkaa varmistan, että tuoli on lähtökohtaisesti kunnossa kestämään lentomatkan. Ihan sama minkä apuvälineen kanssa matkustaa, oma apuväline kannattaa tuntea ennen matkaa hyvin ja harjoitella jo etukäteen sen purkamista mahdollisimman kompaktiksi paketiksi lentoa varten. Tätä en vielä silloin ensimmäisellä lennollani ymmärtänyt.

img_8619_web

Finnairin lennon voi varata monella tapaa myös silloin, kun mukaan lähtee apuvälineitä tai lentokentällä tarvitsee avustusta. Varaamalla matkan puhelimitse asiakaspalvelun kautta, saa samalla ilmoitettua tiedot kaikista erityistarpeista. Puhelusta menee vain normaali puhelinmaksu. Itselleni luontevin tapa on yleensä varata lento nettisivujen kautta ja ilmoittaa heti tämän jälkeen asiakaspalveluun pyörätuolini tiedot ja avustustarpeeni lentokentällä. Tämän voi tehdä esimerkiksi nettisivuilla olevalla lomakkeella, soittamalla asiakaspalveluun tai Finnairin sosiaalisen median kanavien kautta. Yksityisviesti Twitterissä on ollut tähänastisen matkustushistoriani ehdottomasti nopein ja helpoin tapa tuon ilmoituksen tekemiselle. Finnairin sivuille on koottu hyvin tietoa siitä, mitä ennakkotietoja lentoyhtiö tarvitsee.

Kaikilla lentokentillä toimii maksuton avustuspalvelu, jonka tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 48 tuntia ennen lentoa, mutta mielellään heti matkavarauksen yhteydessä. Avustuspalvelu kannattaa varata, vaikka voisitkin kävellä, sillä pitkät kävelymatkat tai portaat saattavat tuottavat haasteita. Helsinki-Vantaalla tehdään parin seuraavan vuoden ajan terminaaliremonttia, jonka aikana yhä useampi kone lähtee kenttätasolta, eikä niin sanotusti putkesta, joka on helpompi tapa liikuntarajoitteisille. Liikuntarajoitteiset matkustajat kuljetetaan koneen luo esteettömällä autolla ja portaiden kipuaminen voidaan välttää käyttämällä Ambuliftiä eli niin sanottua hissiautoa. Tämä vaatii kuitenkin ennakkosuunnittelua ja korostaa etukäteisilmoituksen merkitystä. Kohteessa voi myös odottaa pitkä matka portilta matkalaukkuaulaan, eikä omia voimiaan kannata kuluttaa loppuun vielä lentokentällä.

Kuluneen vuoden ajan olen suunnitellut matkaa enemmän kuin koskaan. Alkamassa on esteetön maailmanympärimatkani ja kahden kuukauden ajan minä ja sähköpyörätuolini kierrämme tämän kauniin maailmamme länteen päin käyden monissa upeissa ja toivottavasti myös esteettömissä paikoissa. Pian menen lentokentälle, hyvissä ajoin niin kuin aina, kertaan lähtöselvityksessä vielä erityistarpeeni ja luovutan sähkärini hyvin pakattuna ja tsemppitoivotuksilla, jonka jälkeen keskityn elämystulvaan. Olen valinnut kohteet jälleen myös lentoreitit mielessä. Yksi kriteereistäni oli, että kotiin on palattava Finnairin suoralla lennolla ja mieluiten uudella A350-koneella. Kuulette siitä vielä, pysykää siis mukana matkassa!