A350 – uuden ajan lentokone, myös liikuntarajoitteisille

A350 – uuden ajan lentokone, myös liikuntarajoitteisille

Jos minä saisin suunnitella lentokoneen, hyödyntäisin paljon jo olemassa olevaa, mutta tekisin yhden ison muutoksen. Minun lentokoneeseeni voisi tulla sisään omalla pyörätuolilla. Huomaamattomasti ja helposti, ilman säätöä, niin kuin muutkin matkustajat. Normaali lentokoneen penkki olisi poistettu ja sen paikalle kiinnitettäisiin lattiaan tukevasti oma sähköpyörätuolini. Siinä minä nauttisin pitkätkin lennot omalle erikoiselle kropalleni muokatussa tuolissani, vuoroin kuohuvaa ja mustikkamehua siemaillen. Vieressä olisi niin tilava wc, että mahtuisin sinne tuolillani niin monta kertaa lennon aikana kuin vain tarve olisi.

Tähän haavekuvaan on valitettavasti vielä matkaa ja epäilemättä lentokoneen suunnittelua ohjaavat monet säädökset. Liikuntarajoitteisten lentomatkustamisen mahdollistaminen on kuitenkin ajankohtaista jatkuvasti. Erityistarpeet täytyy huomioida palveluketjun jokaisessa vaiheessa, sekä maassa että ilmassa.

Palasin kotiin esteettömältä maailmanympärimatkaltani Finnairin A350-koneella ja olin erityisen iloinen siitä, että huikea matkani jatkui upeana aina Helsinki-Vantaan lentokentälle saakka. Uudessa koneessa oli nimittäin paljon samoja elementtejä kuin minun unelmieni lentokoneessa. Oma sähköpyörätuolini ei tullut sisään, vaan aloitti normaaliin tapaan matkansa kohti ruumaa jo lähtöselvityksen yhteydessä, mutta manuaalipyörätuolini pääsi kuitenkin lentokoneen ovelle saakka. Siinä siirryin Bangkokin lentokentän osaavien avustajien avustamana kapeaan käytäväpyörätuoliin ja sen avulla oman istumapaikkani viereen. Lentokoneen penkki ei koskaan voi olla niin hyvä kuin oman pyörätuolini, mutta tämä oli silti hyvä. Tyynyt ja peitot auttavat aina tukemaan asentoani ja nyt niitä oli koneen puolesta hyvin tarjolla omieni lisäksi. Käsinojat nousivat helposti ylös, mikä helpotti huomattavasti minun nostamistani penkille. Kone oli valoisa ja tilavan oloinen. A350:n parempi ilmanlaatu on kaikille matkustajille hyvä asia, mutta meille sairauden vuoksi normaalia heikomman hengityskapasiteetin omaaville ero tuntui merkittävältä.

Nautin pitkän lennon ajan henkilökohtaisesta viihdejärjestelmästä ja sen uusista toiminnoista, kuten hyvistä ulkokameroista. Lennon palveluita esittelevän aikajanan avulla taas oli helppo rytmittää omaa lentokone-elämää. Kaiken tämän päihitti kuitenkin se, että pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni lentokoneessa vessaan! A350-koneessa on yksi normaalia isompi wc, joka syntyy kun kahden vierekkäin sijaitsevan wc:n välistä poistetaan väliseinä. Tuo wc sijaitsi aivan rivillä 32 olleiden paikkojemme lähellä. Koneessa on sisällä kokoon taittuva käytäväpyörätuoli, jollainen löytyy kaikista Finnairin kaukolentoja lentävistä koneista. Lentokoneen ystävällinen henkilökunta valmisteli wc:n minulle valmiiksi ja toi käytävätuolin. Henkilökunta ei kuitenkaan voi auttaa siirtymisissä, vaan tähän tarvitaan omat avustajat. Isompikaan wc ei ole tilaihme, eikä vastaa inva-wc:tä maassa, mutta moniin muihin ilmassa oleviin vessoihin verrattuna tämä ratkaisu on hyvä. Se ei sovi kaikille, mutta on suuri parannus monille. Tuntui ihmeelliseltä voida nauttia rakastamaani mustikkamehua useampi lasillinen aiemman puolikkaan lasillisen sijasta.

Liikuntarajoitteisten lentomatkustamiseen liittyy varmasti aina normaalia enemmän säätöä ja usein myös epämukavuutta, jota tuskin saadaan hetkeen kitkettyä kokonaan pois. Uusien koneiden pienillä parannuksilla ja erityistarpeet tunnistavan henkilökunnan avulla matkustaminen saadaan kuitenkin mukavammaksi. Myös turvallisuussäädökset vaikuttavat liikuntarajoitteisen lentomatkaan, esimerkiksi paikkavalinnan osalta. Perussääntö on, että liikuntarajoitteinen istuu ikkunapaikalla. Muilla paikoilla istuminen on tilannekohtaista ja usein mahdollista silloin, jos vieressä istuvat ihmiset ovat samaa seuruetta. Liikuntarajoitteinen ei voi koskaan istua hätäuloskäyntien vieressä, vaikka niiden yhteydessä oleva isompi tila helpottaisikin usein koneessa olemista. A350:n Economy Comfort -paikat tarjoavat kuitenkin normaalia enemmän jalkatilaa ja ovat mahdollisia myös liikuntarajoitteisille. Business -luokassa tilaa on luonnollisesti vielä enemmän. Finnairin asiakaspalveluun kannattaa olla yhteydessä lentoa varatessa, jos tarvitsee tietyn paikan, esimerkiksi tuon tilavamman wc:n välittömästä läheisyydestä.

Kaiken vaivan ja mahdollisen epämukavuuden kestää kokemukseni mukaan parhaiten ajattelemalla määränpäätä. Matkustaminen on nimittäin kaiken vaivan, jännityksen ja ilon arvoista. Siksi suunnittelen jo seuraavaa matkaani. Lähelle tai kauas, maailmanympärimatkani osoitti, että pärjään missä vain, jos niin päätän.