Yhteistyön hedelmiä Madagaskarilla

Yhteistyön hedelmiä Madagaskarilla

Sademetsän laidalla, pienessä Andasiben kylässä Madagaskarilla, seisoo kyltti: ”Project Manondroala, protecting our rainforests”. Vaikka olemme kaukana Suomesta, kyltistä löytyy jotain kovin tuttua kaikille suomalaisille. Kaksi logoa, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Finnair, saavat varmasti jokaisen tropiikkiin päätyneen pohjolan matkailijan ajatukset hetkeksi talviseen kotimaahan.

Finnairin tukeman hankkeen metsitystiimin tekninen vastaava Mad Randrianasolo ja päällikkö Albert Ramiandrisog.

Kyltti kertoo Finnairin ja Suomen luonnonsuojeluliiton jo vuosia jatkuneesta yhteistyöstä. Finnair on ollut alusta asti mukana tukemassa vuonna 2012 saarella alkanutta metsiensuojeluhanketta. Sen tavoitteena on yhdistää itäisen Madagaskarin pirstaloituneita metsälaikkuja uudelleenmetsityksen avulla. Hankkeessa myös kartoitetaan metsien tilaa uudella satelliittikuviin perustuvalla menetelmällä ja koulutetaan paikallisia menetelmän käytössä.

Afrikan itäpuolella sijaitseva Madagaskar on yksi maailman biodiversiteetin tärkeimmistä keskittymistä. Lähes 90 prosenttia siellä elävistä kasvi- ja eläinlajeista on kotoperäisiä eli sellaisia, joita ei tavata missään muualla maailmassa. Laajat metsähakkuut ja niihin liittyvä maaperän köyhtyminen kuitenkin uhkaavat saaren luontoa ja samalla sen maanviljelystä riippuvaisia asukkaita. On arvioitu, että jopa 80 prosenttia Madagaskarin alkuperäisistä metsistä on hävinnyt ihmisen saapumisen myötä. Metsien kadotessa myös ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta arvokkaat hiilinielut häviävät.

Manondroala on sekä malagassin kielen sana, joka tarkoittaa ”näyttää metsä”, että uhanalaisen madagaskarilaisen puulajin nimi.

Pienistä kasvatuspusseista pilkistävät puuntaimet ja iloisesti hymyilevät kasvot ovat minua vastassa, kun saavun hankkeen taimitarhalle. Hankeseurantamatkan ohjelmaan kuuluen taimitarhan paikallinen johtaja Youssuf kertoo, miten hanke on edennyt. Tarhalla on viime vuonna kasvatettu jo yli 30 000 taimea ja madagaskarilainen metsitystiimi on istuttanut metsää lähes 25 hehtaaria.

Lähialueella elävä uhanalainen indri, maailman suurin puoliapina, on saanut nauttia hankkeen tuloksista kotimetsänsä laajentuessa.

Illalla kävellessämme metsässä paikallisten kollegoideni kanssa huomaamme yllättäen kirkkaasti tuikkivan silmäparin pimeän pusikon uumenissa. Hiirimaki, yksi maailman pienimmästä kädellisistä, tuijottaa meitä pienen hetken ennen kuin katoaa jatkamaan omia touhujaan. Vaikka meidän on aika poistua nukkumaan, sademetsän yöaktiiviset lajit vasta heräilevät. Metsä on täynnä elämää.

Myös sinä voit osallistua sademetsien suojeluun lahjoittamalla Finnair Plus -pisteitä Manondroala-hankkeelle. Esimerkiksi 1 000 pisteellä osallistut kolmen taimen istutukseen Madagaskarilla